Atlas


De Atlas is een CNC-machine voor timmerwerk met meerdere assen, ontworpen voor het bewerken van onderdelen van dakspanten, muren, bruggen, constructiebogen, enz., gemaakt van massief hout, multiplex of gelamineerd fineerhout, uitgerust met 5 geïnterpoleerde assen. De Atlas is een innovatieve machine met een portaalconstructie en een universele tafel.
Vijf-assige CNC-timmercentra voor CLT-bewerking

CLT (cross-laminated timber), oftewel de productietechnologie van panelen gemaakt van kruislings verlijmd massief hout. De belangrijkste voordelen van CLT en de verwante technologie LVL (gelamineerd fineerhout) zijn onder andere een zeer hoge draagkracht, dimensionale stabiliteit, de mogelijkheid van prefabpanelen en een hoog niveau van brandbestendigheid.


Het gebruik van CNC Atlas

De Atlas is een CNC-gestuurd timmerbewerkingscentrum uitgerust met 5 geïnterpoleerde assen met een CNC-bewerkingsontwerpsysteem. Ontworpen voor de productie van prefab (modulaire) huizen, ongeacht of het gaat om de productie van wandelementen, bogen, dakconstructies (dakspanten) of andere grootformaat constructie-elementen van hallen, schuren en tuinschuren. 

De Atlas is een perfecte combinatie van de voordelen van een portaalstructuur met de veelzijdigheid van een groot werkblad. Het standaardtafel is een open stalen structuur verankerd aan de vloer. Houten inzetstukken op het bovenoppervlak vormen een universele basis voor het bewerken van zware constructie-elementen. De zijkanten van de tafel hebben een netwerk van draadgaten voor het bevestigen van verschillende soorten zuignappen, klemmen of andere accessoires.

Het massieve, robuuste portaal beweegt op een solide ondergroend verankerd aan de vloer. De bereiken van de machine-asbewegingen zijn zorgvuldig gekozen om de meeste grote constructie-elementen te bewerken die worden gebruikt in vijf assen: de hoofdbeweging van de Y-as kan tot 31 meter reiken, terwijl de horizontale beweging van de kop 2,6-4,2 meter bedraagt. In de Z-as kan de machine zich tot 1300 millimeter verplaatsen. De werkende kop is voorzien van een 35 kW spindel, waarmee automatische gereedschapswissel mogelijk is in het HSK-A63 systeem, met een 16-positie revolvermagazijn of een extra zaaghouder met een diameter tot 800 mm.CNC-bewerking van vijf deelzijden in één klemming

Bij het ontwerpen van de besproken CNC-timmermachine lag de nadruk op het bereiken van maximale veelzijdigheid. Deze bijzondere machine is in staat om LVL- of CLT-panelen te verwerken met de maximale beschikbare afmetingen. De mogelijkheid om grootformaat bogen van gelamineerd fineerhout te verwerken, samen met het gebruik voor timmerwerk, trappen, bochten, het frezen van 3D-modellen of houtsnijwerk, bevestigt dit concept. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de technologisch geavanceerde werkende kop met een hoog vermogen en koppel van de A- en C-as aandrijvingen. Extra hydraulische remmen zijn toegevoegd, waardoor de roterende assen op elke hoek vergrendeld kunnen worden. Deze functie is met name handig bij het bewerken met zware gereedschappen zoals zagen of specialistische koppen. Het compacte ontwerp van de kop, ondersteund aan één zijde, zorgt voor een optimale toegang tot de werkstukken en de mogelijkheid om complexe holle lichamen te bewerken, zoals de zeer modieuze houten badkuipen van tegenwoordig, zonder te hoeven verwijderen en herladen.

De bewerking, inclusief frezen, boren, markeren en penen, wordt uitgevoerd met behulp van gereedschappen genaamd aggregaten, gemonteerd in het bewerkingsgedeelte. De basisgereedschappen omvatten een cirkelzaag met grote diameter, een eindfrees, een grote universele frees en een boor.


Meer informatie? Bekijk de website van Fanum of neem contact met ons op.